Khamis, 30 Jun 2011

LOVE , LOVE , AND LOVE

telah diambil daripada sebuah blog yang menceritakan seorang gadis , ,
ini adalah kisah benar dan tidak ada olahan daripada saya , ,
dan telah meminta izin daripada tuannya untuk copy semua ceritanya ,
terima kasih :)

*Mase mula-mula aku kenal dye,,perkenalan kami bermula di sebuah college,aku sekelas ngan dye,,first time aku jumpe dye,,aku takot nak tegor dye,,walaupun dye senyum jerr kat aku,,tapi hari tu dye x dtg kelas,,aku naik heran,,pelik,,tiba2 jer ade org call aku,,number aku sendiri pom x kenal,


"Hello,lili kan ni??"
"a'aahh,lili ni,nie sape?"
"niy farid,"
bila dengar jek name dye,tiba2 hati aku berdebar2,,dengan perasaan x percaya bhawa farid yang call aku
"haahh,farid?kenapa ?"
"tadi farid kan x g kelas,,ade pape keje x?"
"humm,xder la farid,kenapa x g kelas tdi?"
"farid demam la,,"
"ooo mcam tu"


sejak dari hari tu,,aku ngan dye makin rapat,,kiteorang pegi klas same-same,kiteorg mkan same2,,
entah kenapa hati aku kalau x dengar suara dye jerk dalam mase satu hari,kompen aku akan gelisah,,
satu hari dye luahkan perasaan dye,,dan juga x boleh nk sembunyikan perasaan aku lagi,,aku trus trang,,
maka tercipta kenangan yang paling terindah 12/2/2010 , tarikh istimewa buat aku ngn dye,,dye pngil aku lili,n dye B ,,,wahh aku rase aku lah orang yang paling beruntung bab dapat kenal dye,,dye seorang yang penyanyang,dye mematangkan aku,dye bagi aku kebahgiaan,dye jaga aku ngn baik,,dye selalu tegor aku bila aku buat silap,,,tq so much "WAN MOHD FARID",,,hari demi hari dah berlalu,,kini kiteorang dah nak masok sem yang ke 4,,dah lame aku x balik kg,,so smpai mase aku balik kg,,,pagi2 lagi,,aku dengar mak aku ketuk pintu blik dengan bunyi yang begitu mengerunkan,,


"ya mak ade ape?"
"mak ade benda nak bagitau lili ni"
"ye mak ape?"
"mak nak nikahkan lili dengan anak kawan mak"
*ya allah ,tiba-tiba jerk air mata aku mngalir,tapi x tahu knpa,,,"
"tapi mak,lili belum bersedia,lili nak truskan pengajian lili dulu,,dan lili dah ade pilihan sendiri mak"
"lili kau nak ingkar arahan mak ke kau nak nak ikot arahan mak?"
"mak nnti lili fikirkan dulu yea.."


tnpa berfikir panjang,aku menuju ke bilik,dan menutup pintu bilik dengan perlahan-lahan,,ya allah masa tu aku dah x boleh nak berkata ape2,,,aku x nk jadi anak derhaka,,,selama niy aku x pernah tolak permintaan mak aku,,aku jadi buntu,,,!!!,,,selama 5 hari aku kt kg,,aku terpaksa balik ke kampus aku,,,smpai jerkk,,aku tngok farid dah menunggu dengan tersenyum,,hati aku jadi x tentu arah,,,aku x smpai ati nak bgtau farid tentang hal ni,,,farid menghulurkan salam ,dan aku mncium tngannya,,tiba-tiba air mata aku terjatuh di tngan farid,,


"kenpa lili?"
"xder pape b,,rndu b sngat2 smpai tu nangis,,"
"lili,,,trus trang dengan b kalau lili btol2 sygkan b"
"x b,,,lili ok jekk la"


aku terpksa mngukir senyuman,walaupun pahit aku nak trus trang,,dalam perjalan farid mnghantar aku balik ke rumah,,


"lili,,andai kata b pergi tinggalkan lili buat selama-lamanya,,,?
"ehh b ni,,jngan mngarut boleh x??cepat cket lili dh lapar ni"
"andai kata jer syg oii,,"
"lili xnak ingt b lagi,,lili nak cari org lain"




*Farid terdiam,,dan senyum kecil,,,


"lili jnji ngn b tau,,cari orng yng lebih segala-gala dari b"
"ehh b ni,,,dah2,,"


*smpai jer rumah sewa aku,,,mak aku call,,


"lili mcam mane?,,cepat cket buat keputusan,,jngan tunggu lame2 bleh x?"
"ye mak,,,nnti lili bgtau mak"


*aku buntu skang xtau nak buat apew,,,aku xnak jadi anak derhaka,,tapi aku sayangkan farid,,,
aku xnak tinggalkan farid,,,,,,malam tu aku tidur,,aku x boleh nak lelapkan mata,,tiba2 aku terdengar henset aku bergetar,,,


"helloo lili,,niy amin,kawan farid,,lili farid kemalangan,,"


*aku terdiam,henset yang aku pegang jatuh ngan tiba2,,,
tanpa x boleh nak hiraukan perasaan,aku bngun nak mngejutkan kawan aku,,tolong temankan aku ke hospital,,,,smpai jer kt hospital ,ahli kelurga farid semua dah ade,,aku mnghampiri ibu farid,,dan ibu farid trus memeluk aku,,,doktor keluar dan bagitahu,,,farid dah sedar dan biarkan dye istirehat,,,aku bersyukur sngat,,tuhan masih selamatkan dye,,,hari keesokkannya,,aku bngun dan terus ke bilik farid,,,aku x balik ke rumah,,bermalam di hospital tu,,,perlahan2 aku mnbuka pintu,,,aku x dpat lgi mngecam wajah farid,,,
penuh dengan wayar,dan lebam,dan kesan jahitan kt muka,,,aku mnghampirinya dan terduduk dengan sendirinya,,wajah orang yg aku syg knpa jadi macam ni,,,,farid tersedar dan mnangis,,aku tolong lapkan air mta farid,,,ya allah sebak....pagi hingga ke ptg aku mnjaga farid,,,dan kawan aku dtg ambik suruh aku balik makan,mndi,,,,entah knapa berat sngat hati aku nak tinggalkan dye,,,dalam perjalanan balik,,,ibu farid menelefon aku,,


"lili,,umi ni,,,lili tolong balik ke hospital li,,,farid tenat,"


*ya allah,,,aku x tahu nak rase apew2,,,,aku mnyuruh kawan aku balik ke hospital,,tibanya di hospital,,


"lili,,tabahkan hati,,farid dalam bilik pembedahan,,,terpaksa bedah,,darah beku yng mngalir dalam otak faris dah bertambah teruk,,"
"ya allah umi,,,farid???"


*tiba2 doktor keluar dan bagitahu,,


"tabahkan hati,,kita doakan dye ditempatkan diantara org2 yang beriman"


fariddd,dahh tinggalkan aku,,,,b knpa b pergi tinggalkan lili b,,b dah jnji xnak tinggalkan lili sorang2,,,b knapa b pergi,,,
seminggu lepas pemergian farid,,,adik dye dtg kerumah aku,,,,


*kak lili,,semasa kemalangan,,polis ade jumpe ni di dompet abg farid,,,"


aku buka jer ternampak sebentuk cincin dan sekeping surat
""lili,,,b nak bgtahu b syg lili sngat2,,b x boleh hidop tnpa lili,,,lili umpama semngat untuk b hidup,,,b xnak kehilangan lili,,,mase ct sem ari tu,,,b keje dan kumpul duit bab nk belikan lili cincin,,,cntik x lili cincin tu??,,,lili simpan tauu,,,b nak lili tahu,,andai kata suatu hari nnti abg dah xder,,,lili cari org yang lebih dari b k,,,,b syg lili sngat2,,k lili syg,,i luv u so much"



ya allah knpa kau ambik dye dari aku,,,,,,,,


"TOLONG HARGAI ORANG YANG MNCINTAI KITA SEBELUM DYE PERGI MENINGGALKAN KITA BUAT SELAMA-LAMANYA"

1 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam